expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 18 grudnia 2015

Zakwas do wigilijnego barszczu.

Szybko, szybko bo czasu nie ma... Zakwas musi odstać około 5-7 dni czyli można zrobić już dziś ;)

Składniki:

  • 5-6 buraków
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody

Szykujemy duży słój. Buraki obieramy i kroimy w ósemki. Układamy ciasno w słoju, wciskając pomiędzy nie przyprawy. Zasypać solą, wlać wodę, zamknąć słój i potrząsnąć kilka razy. Postawić i delikatnie poluźnić nakrętkę. Odstawić do szafki na ok 5-7 dni.

Po tym czasie rozcieńczając zakwas i doprawiając po swojemu możemy przygotować pyszny barszczyk wigilijny i podać go z uszkami :)




Smacznego!!!

Brak komentarzy: