expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 27 października 2015

Czekoladowe z gruszkami i białą czekoladą.

Jesień to najlepsza pora na ciacho z gruszkami... A czekoladowe z polewa z białej czekolady i migdałami to po prostu niebo w gębie i rozkosz dla oczu. Nawet taki kucharz jak ja (czytaj: kiepski i całe życie początkujący) daje sobie z nim radę :)

Składniki na ciasto:

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 4 duże gruszki
Na polewę:
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki masła lub 1 łyżka śmietanki kremówki (ze śmietanką polewa jest delikatniejsza)
Do posypania:
  • duża garść płatków migdałowych

Masło ucieramy mikserem z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy wszystko na gładka masę. Ciasto będzie gęste ale takie właśnie ma być, wtedy gruszki nie opadną na dno. Formę kwadratową (24x24 cm) lub tortownicę (śr. 24 cm max. 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Na wierzch wysypujemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej lub jeśli tak jak ja macie kuchenkę elektryczną na palniku na niewielkiej mocy rozpuszczamy masło lub podgrzewamy śmietankę. Następnie rozpuszczamy w niej czekoladę ciągle mieszając. Gęstniejącą polewą pokrywamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!




Brak komentarzy: