- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- kostka margaryny do pieczenia
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce (w moim przypadku śliwki ok 10-12 szt.
Jajka miksujemy z solą i stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i miksujemy dalej powoli dodając partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy mikserem kilka minut na gładką masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto a na wierz wykładamy owoce (u mnie przepołowione i wypestkowane śliwki). Pieczemy ok. 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Prawda, że błyskawica? Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz